Завантажити PDF каталоги

Який він, ресторанний бізнес під час війни?

Сьогоднішні реалії призвели до того, що частина закладів сфери HoReCa закрилася або переїхала в більше безпечне місце розташування. Завдяки цьому, працюючі заклади швидко підхопили аудиторію конкурентів та почали отримувати прибутки більші за довоєнні. Натомість аудиторія закладів преміального сегменту знизилася в 2-3 рази, цьому посприяв від’їзд платоспроможної аудиторії за кордон або в більш безпечні місця на території України. Таким місцем стали міста, зокрема, на заході України, де спостерігається розвиток та ріст ресторанного бізнесу📈

Що ж говорити про ресторани, які залишилися та підтримують свій бізнес в умовах війни, то їх меню стає досить простим та лаконічним. Так, домашня їжа та страви з низькою собівартістю продуктів стали переважати в столичних закладах харчування. Натомість страви з імпортних продуктів зустрічаються все менше, через здорожчання цін на їх придбання. Тому про тренд італійської та азіатської кухонь, що були досить довго в ресторанному бізнесі поки можна забути😔

На перехід ресторанів до більш простого меню вплинуло зниження платоспроможності споживачів, які стали заробляти менше та рідше дозволяти собі їжу поза домом. Але все ж ті, хто хочуть морально та гастрономічно відпочити, полюбляють легкі перекуси за невеликі гроші. Так, шаурма стала лідером продажів як в Києві, так в інших містах України, через велику кількість чоловіків, що залишилися на її території.

🌯Шаурма – не просто перекус, а майже головна страва в раціоні українців. Щось подібне можна сказати і про готову кулінарію та напівфабрикати.

Веганські та безглютенові страви, які так були популярні у довоєнний час, відійшли на другий план.

Говорячи про актуальність форматів бізнесу, то багато що вирішила комендантська година⏰

Так, зокрема, 🍷бари втратили свою актуальність та вважаються нестабільним форматом закладів громадського харчування. Випивати до 9 чи 10 вечора, а потім ще розраховувати час як дістатися до дому – не дуже зручно, тому більшість любителів вечірніх закладів збираються вдома. Через це продаж алкоголю у супермаркетах значно зріс. Йому також посприяло закриття караоке та нічних клубів. І взагалі, про існування такого формату як караоке, на деякий час можна забути, через:

▪️ російськомовний контент пісень, що раніше займав близько 80% 

▪️ комендантську годину, яка унеможливлює роботу 

▪️ настрій українців у період війни

Невизначеним форматом можна вважати кальянні🚭

На це вплинув закон від 11 липня про обмеження вживання тютюнових виробів. За законом кальяни остаточно заборонено курити у приміщеннях, тільки на літніх терасах, це стосується і електронних сигарет. Тому можливим буде переформатування подібних закладів харчування у більш вигідні.

Під питанням залишається попит на послуги готельно-ресторанних комплексів.

Майже всі подібні заклади не мають власних бомбосховищ, як наприклад в Ізраїлі. Тому питання безпеки потрібно вирішувати вже зараз!

Отже, на ринку ресторанних послуг залишаються лише сильні та гнучкі бізнеси, які підлаштуються під реалії сьогодення і зможуть вистояти в такі не прості часи для України💙💛